Vad tror ni?
Enligt www.samhallskunskap.se finns det statistik som visar att brottsligheten i Sverige ökar. Det kan bero på att polisen och tullen gör ett bättre arbete eller att fler vågar anmäla brott idag. Men det kan också betyda att det begås mer brott. Att det kanske är mer accepterat i dag att vara delaktig i t.ex organiserad brottlighet.
Jag tror att det stämmer att det är mer accepterat att begå ett brott idag än förr, men det vet jag inte säkert jag kan bara säkert veta hur det är idag.
Det faktum att det är mer accepterat idag beror på att bli har blivit mycket influterade av media t.ex. filmer och kändisar som ger kriminalitet och brott status på ett annat sätt. Vare sig att de har med det här och göra eller inte är det mer accepterat idag att ha tattueringar och percingar som bara kriminella och dem i "lägre" kretsar hade förr.
Fördjupning: Bakrunden till kriminalitet
Det finns fyra olika kända förklararingar till varför en människa blir kriminell. Det kan vara biologiska anledningar, sociala anledningar, psykiska anledningar och anledningar i samhället.
Biologiska anledningar betyder att om du föds med vissa psykiska sjukdomar, t.ex. ... eller en del med födda egenskaper ökar risken betydligt mycket. Självklart kan du inte födas till en brottsling.
Sociala anledningar kan vara vart du är uppväxt, hur du är uppfostrad och så vidare.
Om du råkar ut för något trauma t.ex. krig, ekonomiska kriser, olyckligkärlek. Sådant som gör att du hamnar i psykisk obalans. Och om de dessutom kombineras med droger kan kriminalitet kännas som en lösning. Alltså Psykiska anledningar.
Anledningar i samhället, klass skillnader och alkoholkultur, kan också vara avgörande om du blir kriminell eller ej.
Ursäkta
http://www.samhallskunskap.se/
http://www.bra.se/
http://www.kris.a.se/
http://www.lagrummet.se/
http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____2161.aspx
http://www.kvv.se/
http://www.polisen.se/
http://www.scb.se/
Vi är även sedan tidigare väldigt insatta i människors beteende på grund av att vi går sista året på en linje med inriktning beteendevetenskap. Där vi bland annat har läst kurserna psykologi A-B och rättskunskap.
Om unga begår brott
Du kan hämna i fängele om du är över 18 år. Kriminalvården har speciella ungdomsavdelningar för människor mellan 18 år och 21 år. Det finns fem sådana avdelningar idag i Sverige och så finns det så kallade riktmärkesplatser för unga på vanliga anstalter. Är man yngre än 18 år (15-17 år) döms man i första hand till undomsvård och blir intagen på ett ungdomshem. I Sverige är man straffmyndig vid 15års ålder. Är du yngre än 15 år kan du inte bli dömd för ett brott utan då vidtags andra åtgärder.
Tycker ni att det är rätt att det är så? Att man måste vara över 15 för att bli dömd för ett brott? Behöver du inte ta ett ansvar för sina handlingar innan du fyllt 15 år?
Personligen tycker jag att det är bra att det inte går att bli dömd för ett brott innan. När du är under 15 år är du långt ifrån vuxen och har mindre livserfarenhet och mognad, jag tror att man då är mer benägen att fatta dåliga beslut och göra misstag. Även om man antagligen förstår att allting har konsekvensker så tycker jag ändå är föräldrarnas ansvar.
Ett tips!
Boken chockar med hur starka krafter rättväsendet har att jobba mot. Jag rekomenderar starkt att läsa boken, för min del blev det sträckläsning av boken. Och man fick en ordentlig tankeställare efteråt.
Bilden är tagen från martinbirkeldh.wordpress.com
Småsak eller moraliskt dilemma
Dom flesta av oss har någon gång begåt något ett brott. De kan vara allt från att skjusa på cykeln till att du tagit den där billiga T-shirten. Att du inte kunde säga nej den där gången kompisarna bestämde sig för att ta spring nota från taxin. Vart går gränsen när det inte är okej längre? När är det en engångs grej och när har det gått överstyr?
För många är det svårt att veta var gränsen går, att ett ofarligt brott blir till två och plötsligt är det en vana. Vännerna kanske brukar gör det så varför kan inte du det också?
Men om vi alla skulle resonera så skulle vårat samhälle rasa ihop. Lagar och regler finns trots allt av en anledning. Någon måste säga ifrån när det har gått för långt, kanske gör det inte någon skillnad men då har du i alla fall gjort något istället för att vara delaktig.
Dagens visdomsord: Våga följa din moraliska kompass
Bild tagen från kruser.se
Bakgrunden till kriminallitet
Kriminallitet kan ha grund i många olika orsaker, det kan vara arbetslöshet, dålig ekonomi, avundsjuka, lathet, tillfällighet, drogberoende, spelberoende ect. Det är även många psyksikt sjuka som begår brott, de är inte medvetna om vad de gör eller rent av är beroende av sin handling. Kanske är den stora klasskilnaden en av orsakerna. Jag håller nog med om att att kriminallitet alltid kommer existera så länge välfärden inte är komplett, så länge det finns möjlighet att tjäna snabba pengar på relativt enkelt sätt genom t.ex. försäljning av olagliga varor och stöldgods. Naturligtvis måste någon efterfråga dessa tjänster/varor för att en maknad ska uppstå.
Att brottslighet bygger på hurvida man är utbildad eller ej tror jag inte stämmer, det är bara att kriminalliteten yttrar sig på olika sätt. Det skapas hela tiden nya platser för de kriminella t.ex. handel på internet.
Man blir som man umgås
Det finns ett talesätt som säger att man blir som man umgås. Frågan är bara till hur stor del påståendet är sant? Om du har kriminella vänner är det då större chans att du blir kriminell själv?
Är det ditt umgänge och dina vänner som antingen hindrar dig från brottslighet eller uppmuntrar. Enligt Brå stämmer faktiskt det.
Många som söker sig till kriminella grupperingar är ofta ensama, söker en tillhörighet. Även spänning eller behöva beskydd kan vara en orsak. Då är det inte de kriminella handlingarna i sig som lockar utan sökandet efter gemenskap. Många kriminella grupper har ofta brödrarskap eller något liknade som "slogan". Det kan då kanske bara vara en tillfällighet om gruppen är kriminell, man är med fast man egentligen inte stödjer dem.
Vem har störst chans att bli kriminell?
Det är sant att visa barn löper större risk att bli kriminella än andra barn. Det finns forskning som visar att det finns riskfaktorer som visar sig hos ett barn beteende redan i tidig ålder. Det är de som har uppärksamhetsstörningar, uppförandestörningar eller har svårt med den känslomässiga-och kunskapsrelaterade utvecklingen. Det kan yttra sig genom att barnet är aggressivt, vill till exempel förstöra för andra, är hyperaktiv, visar tecken på koncentrationssvårigheter eller har svårt att tolka andra människors kännslor. Självklart kan ett barn visa tecken på någon av ovanstående faktorer utan att riskera att bli kriminell som äldre. Det är ofta när flera av faktorerna finns hos ett barn som det utgör en risk.
Föräldrarna och uppväxten har även stor betydelse. Om en eller båda föräldrarna har problem med missbruk, svårt att visa känslor, psykisksjukdom eller själva har ett kriminellt beteende löper barnet större risk att utveckla ett kriminellt beteende. Även en dålig skilsmässa eller dåliga uppfostringsmetoder kan öka risken.
Det är känt att det är vanligt att kriminella personerkommer från miljöer som anses mindre välbärgade. Så behöver det inte vara nödvändigtsvis eftersom majoriteten av barn som växer upp i sådana miljöer (dålig bostadsmiljö) inte blir kriminella utan att det bara till en vis del kan ha betydelse. Men det finns studier som visar att de utan några av riskfaktorerna har större risk att bli kriminella medan de barn som har någon av riskfaktorerna under tidig barndom varken löper högre eller lägra risk att utveckla ett kriminellt beteende. Men den undersökningen gällde endast pojkar som under tidig ålder började begå brott.
En undersökning som gjordes 2005 av Brå visar att personer med invandrarbakgrund har högre risk att misstänkas för brott än någon med svensk bakgrund. Nästan dubbelt så stor risk enligt Brå. Det är 6 gånger vanligare att personer som är uppväxt i en familj som fått socialbidrag misstänkts för ett brott än någon från en familj som inte har fått bidrag. Personer som är födda i Sverige men har invandrarföräldrar har mindre chans att misstänkas för brott än någon som är född utrikes. Detta skiljer sig från andra internationella studier. Varför det är så kan man fråga sig. En förklaring kan vara att den svenska integrationen av den generationen som är födda i Sverige med föräldrar som invandrat fungerat bättre i Sverige än i andra västeuropeiska länder.
bild tagen från fark.com
Vad får en kriminell att sluta begå brott?
Efterforskningar som vi har gjort visar att det inte är mycket undersökt vad som får en kriminellt aktiv människa att sluta begå brott. Bara några få teorier.
Det är vanligt att många som är aktivt kriminell som ung slutar när de blir äldre. Men det är en liten grupp som fastnar i ett kriminellt beteende och som sedan står för en stor del av brottsligheten. Enligt forskning är det relativt vanligt att faktorer som är avgörande att en kriminell person plötsligt slutar begå brott och lämnar sitt kriminella liv ofta blir påverkade av en positiv förändring, t.ex. en ny kärleksrelation, religiös upplevelse eller nya vänner och umgängeskretsar.
Är det en skröna?
Enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) finns det inte något exakt svar på hur många brott invandrare begår, t.ex. anmäls inte alla brott och framför allt hittar man inte alltid brottlingen. Man konstaterar också att det är vanligare att personer med utlänsk bakrund polisanmäls.
Fördjupning: Original Gangsters
Original Gangsters (OG) är en multikriminell grupp som bildades 1993 i Göteborg av den turkiske medborgaren Denho Acar som då bara var 18 år gammal. Något år senare dömdes Acar för grovt rån och hamnade inom Kriminalvården. Där lyckades han rekrytera nya medlemmar. Från mitten av 1990-talet var Original Gangsters, bredvid Brödraskapet Wolfpack, den starkaste fängelseorganisationen i Sverige. Samtidigt höll Acar tät kontakt med medlemmar i frihet och förde kommandot då Original Gangsters hamnade i konflikt med andra kriminella organsisationer.
Basen för Original Gangsters ligger i Göteborg men gruppen har även många medlemmar i bland annat Jönköping och Halmstad. Enligt klubbens hemsida måste man först vara provmedlem mellan 6 månader och 2 år. Samtliga medlemmar och provmedlemmar ska betala en månadsavgift på 1 000 kronor, varav 500 går direkt till gruppens ledare Denho Actar och de övriga pengarna till medlemmar som sitter i fängelse.
Original Gangsters har flera regler som gäller alla medlemmar. Till exempel får en medlem aldrig förneka att han är medlem i gruppen om han blir tillfrågad och en medlem får aldrig ”stöta på” någon annan medlems flickvän eller älskarinna, om den regeln skulle brytas får man böter upp till 200 000 kronor eller bestraffad med döden enligt gruppens hemsida. Varken provmedlemmar eller fullständiga medlemmar får använda sig av narkotika. Om det kommer fram att en medlem använt sig av det blir han också skyldig till böter eller om det hänt vid flera tillfällen utesluten ur gruppen.
Gruppen har en egen tatuering, en assyrisk flagga med bokstäverna OG i mitten. Idag finns det ett hundratal medlemmar med rätt att bara gruppens tatuering.
Samtliga uppgifter är hämtade från OGs hemsida och från publiceringar från nätet.
Organiserad brottslighet
Organiserad brottslighet är något som pågått väldigt länge och hela tiden expanderar. Ingen vet exakt hur utbredd den är eller hur många personer som är involverade. Det är många som antagligen är inblandade utan att själva veta om att dom är delaktiga.
Organiserad brottslighet är en affärsverksamhet där brott begås regelbundet med långsiktigt tänkande för vinnings skull. Brotten som begås av är ofta trafficking, häleri(sälja stöldgods), narkotikabrott eller koppleri.En gängmedlem kan till exempel ägna sig åt trakasserier, allvarlig indrivning av pengar eller hot mot vittnen eller olika myndigheter. Och har en synlig del där gemenskapen har en väldigt stor betydelse, kanske mer än den kriminella delen. Det finns även organisationer som håller låg profil och är därmed svåra att upptäcka. Då organisationen är välplanerad och drivs med projektliknade arbetsformer. De kan även vara svåra att upptäcka då personer hela tiden kommer och går inom verksamheten.
För att bekämpa den organiserade brottsligheten använder sig kommuner och polis av speciella kartläggningsmetoder.
Är kartellbildning mellan olika företag för att få mer betalt en slags organiserad brottslighet? Vad tycker ni?
Bild tagen från svt.se